La presència en salons professionals, com és el cas d’Expoquimia, i en esdeveniments adreçats a estudiants, com ara la Nit de la Recerca i la Setmana de la Ciència, s’emmarca en l’objectiu de difondre i promoure l’hidrogen com a vector energètic de present i futur
La Vall de l’Hidrogen de Catalunya ha incrementat els últims mesos la presència en salons professionals i esdeveniments de divulgació científica, unes activitats de socialització que s’emmarquen en un dels principals objectius del projecte: difondre i promoure l’hidrogen verd, sobretot entre els professionals del sector i els estudiants, com el vector energètic cridat a ser clau en la transició energètica i la descarbonització. Des de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya es valoren molt positivament totes aquestes activitats, ja que han generat molt interès i s’ha assolit en totes elles un notable èxit d’assistència.
La Fira de Barcelona va acollir al setembre el saló Expoquimia, durant els quatre dies del qual al voltant de 1500 persones van passar per l’estand de la Vall de l’Hidrogen. Creat per la Universitat Rovira i Virgili, oferia als visitants un taller pràctic sobre generació i utilització d’hidrogen, amb la demostració del funcionament d’un cotxe d’hidrogen en miniatura, a més d’informació al voltant d’aquesta iniciativa estratègica de país. Més de 50 companyies es van interessar durant la fira pel projecte i per la possibilitat de formar-ne part.
També va despertar molt d’interès, el mateix mes de setembre, l’estand de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya a la Nit de la Recerca, l’esdeveniment públic, organitzat a Tarragona per la Universitat Rovira i Virgili, dedicat a la divulgació de la ciència amb l’objectiu d’apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera planera i divertida. L’estand de la Vall va oferir un taller similar al d’Expoquimia, també sobre generació i utilització d’hidrogen, però en aquest cas amb la participació, a més de la URV, de l’IREC, l’ICIQ i l’Eurecat.
Un altres dels esdeveniments importants d’aquest final d’any va ser la Setmana de la Ciència. El Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili va ser l’escenari de la iniciativa, impulsada per l’Aliança STEM, constituïda per la URV, l’AEQT i el departament d’Ensenyament de la Generalitat, i que té l’objectiu d’apropar els continguts científics a alumnes de primària i secundària del territori i a la mateixa comunitat universitària. En aquesta edició van tenir un protagonisme destacat l’hidrogen renovable i la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, amb un monogràfic sobre aquest vector energètic amb l’objectiu específic de desenvolupar consciència, coneixement i comprensió pública, a més de contrarestar prejudicis i desinformacions. En definitiva, disminuir les barreres socials en la transició cap a l’era de l’hidrogen. En total, durant les tres setmanes que va durar l’activitat divulgativa, més de 1.100 alumnes de 21 centres de la ciutat de Tarragona i d’altres municipis propers van passar per l’estand de la Vall, en què es donaven a conèixer els components, el funcionament i els avantatges d’un cotxe real propulsat per hidrogen, proporcionat per l’empresa Carburos Metálicos, i pel taller d’activitats experimentals en què es tractava l’evolució dels models energètics basats en els combustibles fòssils cap als models basats en fonts renovables.
Durant el mes de desembre, la Vall de l’Hidrogen de Catalunya ha estat present en la fira Terrafira del Morell, amb el suport de Repsol i l’assistència d’unes 250 persones, i ha organitzat tallers de transició energètica a diferents centres escolars de la demarcació de Tarragona en col·laboració amb la Diputació. Se n’han realitzat vuit, amb la participació de 240 alumnes, i n’hi ha previstos vint més durant el gener, en què s’esperen uns 500 alumnes. També al gener s’organitzaran més tallers al voltant de l’hidrogen verd i la transició energètica en centres escolars, en aquest cas amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Camp i les empreses Essity Spain, Kellogg’s, Ursa Ibérica Aislantes i Valls Química.