El conseller d’Empresa i Treball afirma que “l’oficina tècnica havia de ser al territori on va néixer, Tarragona, al costat de qui afronta el repte, la indústria química i energètica, i a prop de la institució que el va impulsar, la URV”
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta; i el director de l’oficina tècnica de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, Isaac Justícia, han anunciat aquest dimecres que la seu de l’ens que ha d’impulsar la transició energètica cap a l’hidrogen fixarà la seva seu a la primera planta de l’edifici institucional del Port de Tarragona. Torrent, Garreta i Justicia han donat la notícia acompanyats de Josep Pallarès, rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i vicepresident del Comitè de Promotors de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya; Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona i vicepresident del Comitè de Promotors de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya; Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, i Àngel Xifré, delegat de la Generalitat de Catalunya a Tarragona.
El conseller Torrent ha explicat que “Catalunya vol liderar la transició energètica i necessita espais de col·laboració publicoprivada com la Vall per poder fer front als reptes de descarbonització plantejats per la Unió Europea per al 2050”. El conseller d’Empresa i Treball ha explicat també que “l’oficina tècnica de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya havia de ser al territori on va néixer, Tarragona, al costat de qui afronta el repte de la descarbonització i la sostenibilitat -la indústria química, la logística i l’energia- i a prop de la institució que la va impulsar, la URV”.
Isaac Justicia ha afirmat que “la ubicació la seu de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya al Port de Tarragona respon a l’estratègia de situar-la a prop dels impulsors públics i privats de la transició energètica cap a l’hidrogen: el potent pol petroquímic de Tarragona -el més important del sud d’Europa- i la Universitat Rovira i Virgili, entitat impulsora de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, el projecte que va originar la Vall de l’Hidrogen de Calalunya, i el Port, que pot actuar com a plataforma per a la implantació de solucions tècniques”.
El president del Port de Tarragona ha explicat que “la transició energètica és una oportunitat per descarbonitzar la nostra activitat econòmica i, al mateix temps, ser més competitius en un futur pròxim”. Per a Garreta, la ubicació de la Vall de l’Hidrogen al Port “permet que diferents projectes de transformació econòmica de transició energètica i d’innovació col·laborin entre ells per atraure talent, crear empresa i enfortir el teixit empresarial de Tarragona”, referint-se a la URV, el clúster químic, l’APT i la futura acceleradora d’empreses d’economia blava que el Port està creant.
En aquest sentit, el sector químic de Tarragona ja està treballant en importants inversions relacionades amb la producció i el consum d’hidrogen com a combustible per a la seva activitat, com per exemple l’aliança formada per Repsol, Enagás Renovable, Iqoxe i Messer per dissenyar i construir l’electrolitzador més gran de l’Estat per subministrar hidrogen renovable al pol petroquímic de Tarragona. El Port de Tarragona segueix amb interès aquesta transformació per adaptar-se a les necessitats dels seus clients en matèria de logística i emmagatzematge per a tràfics de noves matèries primeres i mercaderies.
Així mateix, la inversió en la construcció de l’Ecoplanta al Morell, impulsada per Repsol i Enerkem, és un exemple clar de la utilització de l’hidrogen per a la descarbonització en la societat. En aquest cas, com a partir dels residus es pot aconseguir metanol verd. Aquest projecte va ser el primer projecte que la Comissió Europea va subvencionar, amb més de 100 milions d’euros, dins de la línia Innovation Fund, dedicat a projectes estratègics en la descarbonització.
Tant Garreta com Justicia han volgut destacar les sinergies que la Vall i el Port ja estan creant amb l’impuls de projectes pilot per provar solucions tecnològiques per a la transformació de transports i màquines relacionades amb la logística portuària. Les dues entitats estan estudiant la reconversió d’una màquina de tren amb motor dièsel a hidrogen, mitjançant el que és conegut com a retrofit.
Paral·lelament, s’estan mantenint converses amb empreses estibadores del Port per tal de fer una experiència pilot de reconversió d’una grua amb l’objectiu que en un futur el sistema de translació de les grues per a les operatives d’estiba funcionin amb hidrogen i, paral·lelament, s’adaptin els sistemes de gir de la corona i d’elevació amb electricitat.
Un altre projecte que està previst estudiar és la descarbonització de les embarcacions auxiliars del Port. En aquest sentit, s’està estudiant la utilització d’embarcacions elèctriques i la utilització d’hidrogen en aquelles que, per la potència necessària o pel poc temps de parada no es puguin fer elèctriques. En aquest sentit, s’estudiaran les embarcacions destinades a la policia portuària i pràctics, en una primera fase, per poder arribar en una segona fase a remolcadors.