Estudiants de centres de primària i secundària i membres de la Universitat Rovira i Virgili participen en tallers i demostracions sobre aquest vector energètic
El Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili és l’escenari aquests dies de la Setmana de la Ciència 2021. Impulsada per l’Aliança STEM, constituïda per la URV, l’AEQT i el departament d’Ensenyament de la Generalitat, apropa els continguts científics a alumnes de primària i secundària del territori i a la mateixa comunitat universitària. En aquesta edició tenen un protagonisme destacat l’hidrogen renovable i la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, amb un monogràfic sobre aquest vector energètic que té per objectiu desenvolupar consciència, coneixement i comprensió pública, a més de contrarestar prejudicis i desinformacions. En definitiva, disminuir les barreres socials en la transició cap a l’era de l’hidrogen.
Està previst que durant la Setmana de la Ciència, que per al monogràfic sobre hidrogen va començar el 15 de novembre i s’allargarà fins al 3 de desembre, passin per l’estand de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya a l’edifici E3 del Campus Sescelades més de 1.100 alumnes de 21 centres de la ciutat de Tarragona i d’altres municipis propers, a més dels integrants de la comunitat universitària (alumnes, docents, investigadors i personal d’administració i serveis) interessats en la matèria. De totes maneres, fins ara també hi han mostrat interès persones i col·lectius de fora de la universitat, que també poden prendre-hi part posant-se en contacte amb l’Aliança STEM a través de la web.
Així, els estudiants de primària i secundària participen en un taller d’activitats experimentals en què es tracta l’evolució dels models energètics basats en els combustibles fòssils cap als models basats en fonts renovables. L’objectiu és que s’adonin de la importància de posar en marxa sistemes de subministrament energètic que permetin reduir la quantitat de diòxid de carboni i d’altres gasos similars que s’aboquen a l’atmosfera. Concretament, els participants veuen la demostració de la producció d’energia elèctrica de fonts renovables amb un aerogenerador a escala i fan moure un petit cotxe amb una cel·la de combustible d’hidrogen. A l’estand de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, en què es dona a conèixer aquesta iniciativa estratègica de país, els alumnes coneixen els components, el funcionament i els avantatges d’un cotxe real propulsat per hidrogen, proporcionat per l’empresa Carburos Metálicos, membre de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya. Aquesta segona part és la que també va adreçada a la comunitat universitària, que també té l’oportunitat de conèixer una moto elèctrica URVoltage i realitzar una activitat amb cotxes radiocontrolats.